Vraag maar

Kan ik werken en studeren combineren?

Vaak is het mogelijk om werken en studeren te combineren.

Afhankelijk van je beginsituatie zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Het Deeltijds Beroepsonderwijs, dat je kan volgen in het secundair onderwijs. Meer informatie vind je hier.  
 • Een opleiding aan een Centrum voor Volwassenenonderwijs, zij bieden verschillende opleidingen aan waarbij je een combinatie kan maken tussen werken en leren. Alle informatie vind je op onderwijskiezer
 • Veel hogescholen en universiteiten bieden voor bachelor en masteropleidingen ook flexibele trajecten aan. Neem een kijkje op onderwijskiezer
Waar kan ik werken?

Je kan werken in alle soorten van organisaties die vallen binnen de verschillende deelsectoren van de sociale sector:

Op deze afbeelding kan je vergelijken welke de grootste en kleinste deelsectoren zijn van de sociale sector.

Is werken met mensen wel iets voor mij?

Doe de test! Op basis van een aantal persoonlijke vragen, geven we je een overzicht van jobs die bij je zouden kunnen passen. Ben je eerder mensgericht of praktijkgericht? Neem je graag initiatief of analyseer je liever problemen?

Daarnaast kan je jobs selecteren op basis van je interesses via de beroepenfilter

Wil je weten waarom anderen kozen voor de sociale sector?
Check getuigenissen van verschillende mensen die werken in de zorg.

Op welk niveau kan ik een opleiding voor de sociale sector volgen?

In de sociale sector zijn er opleidingen op alle niveaus:

 • Universitair: denk maar aan apotheker of kinesist, maar ook bijvoorbeeld aan orthopedagoog of verpleegkundige (na een professionele bachelor)
 • Hogeschool: heel veel opleidingen in de zorg situeren zich op bachelorniveau
 • HBO5: ook in het hoger beroepsonderwijs zijn er mogelijkheden
 • TSO: vanuit TSO zijn er enkele zorgopleidingen die rechtstreeks toegang geven tot een beroep
 • BSO: ook verschillende BSO- opleidingen geven toegang tot bepaalde beroepen
 • CVO: in de Centra voor Volwassenenonderwijs zijn er ook heel veel mogelijkheden.
 • Er zijn zelfs mogelijkheden in de social profit waarvoor geen diploma vereist is, denk maar aan onthaalouder. Je kan daarnaast op basis van een ervaringsbewijs ook terecht in sommige organisaties, vb binnen de kinderopvang.
Je vindt bij de beroepenfiches telkens een link naar mogelijke opleidingen en de duur ervan. 
Hoeveel verdien je?

De lonen in de sector zijn financieel aantrekkelijk. In vele gevallen wordt je loon ook nog aangevuld met premies (vb als je in het weekend werkt) of extralegale voordelen (zoals bijvoorbeeld maaltijdscheques, groepsverzekering, ...). Wist je bijvoorbeeld dat een bachelor verpleegkunde start als de op één na best verdienende professionele bachelor? 

Als je benieuwd bent naar het loon van werknemers uit onze sector en anderen, dan kan je altijd eens gaan neuzen op de site van Jobat. Daarnaast kan je jouw loon vergelijken met dat van anderen op het Salariskompas van Vacature.

 

De social profit, wat is dat?

De socialprofitsector, non-profit of sociale sector is het geheel van organisaties die diensten aanbieden in de culturele, de gezondheids- en welzijnssector en organisaties werkzaam in de sociale economie
De social profit bestaat uit verschillende sectoren en deelsectoren.

En die vind je vaak erg dicht bij huis !

Afhankelijk van de deelsector waarin je terecht komt, kom je in contact met verschillende soorten mensen: kinderen, jongeren, ouderen, kansarme groepen, mensen met een handicap, …

Mensen die in de sociale sector hebben,  alleszins allemaal 1 ding gemeen: WERKEN MET MENSEN

Waarom een job in de sociale sector?

6 redenen om voor de sociale sector te kiezen:

1) Je vindt gemakkelijk een job dicht bij huis, met uren die jou liggen
In de sociale sector is flexibiliteit de regel. Je werkt in dagdiensten of nachtdiensten, je werkt weekends (waarvoor je vaak extra wordt betaald), je werkt in shiften of met vaste uren, je werkt voltijds of deeltijds... Dat maakt dat er enorm veel mogelijkheden zijn om je werkrooster aan te passen aan je leef- of gezinssituatie. Daarnaast kan je kiezen of je liever werkt binnen een organisatie waar mensen effectief verblijven of eerder bij mensen thuis wil langsgaan. En je vindt zeker een job in jouw buurt!

2) Het jobaanbod is zo verschillend en breed dat je zeker iets vindt dat je ligt
Verpleegkundigen, bijvoorbeeld, kunnen tijdens hun loopbaan nog van specialisatie veranderen, of zich verder verdiepen in een problematiek. Er worden binnen de sector ook veel opleidingen georganiseerd waarbij je kan doorgroeien naar een andere job. Daarnaast kan je in een leidinggevende of coördinerende functie terecht komen. 

3) Je kan waar ook ter wereld werken
Verpleegkundigen, vormingsmedewerkers, ... Overal ter wereld is er nood aan mensen met een hart voor anderen. Wereldreizigers die voor de sociale sector kiezen kunnen werkelijk overal aan de slag. Wat extra talen bijleren, zal je dan wel zelf moeten doen. 

4) Je werkt samen met anderen én voor anderen: menselijk contact gegarandeerd!
Je werkt in deze sector bijna altijd in teamverband. Toffe collega's en een sterk groepsgevoel horen er in de sociale secor gewoon bij! Binnen de sociale sector werk je vaak voor mensen die op verschillende vlakken begeleiding nodig hebben, daarom zijn collega's van dezelfde en andere discipline binnen en buiten de organisatie erg belangrijk. Daarnaast is er ook het contact met de familie van je cliënten. 

5) Je verdient een mooi loon, ook als je in de sociale sector begint
De lonen in de sector zijn financieel aantrekkelijk en kunnen de vergelijking met de markt zeker doorstaan. In vele gevallen wordt je loon ook nog aangevuld met premies (vb als je in het weekend werkt) of extralegale voordelen (zoals bijvoorbeeld maaltijdscheques, groepsverzekering, ...). 

6) Je werkt in een vooruitstrevende sector met veel groeimogelijkheden
Socialprofitorganisaties zijn professionele instellingen waar geïnnoveerd wordt, voortdurende veranderingen aan de orde zijn, wetenschappelijk onderzoek een belangrijke plaats inneemt en die net zoals andere bedrijven moet gemanaged worden. Daarnaast groeit de sector de komende jaren serieus, dus heb je veel werkzekerheid.  

Wat moet ik kunnen?

Een aantal dingen waar je goed in bent, of die je nog zal leren:

 • oog hebben voor de hele persoon die zorg of dienstverlening vraagt
 • naar mensen kunnen luisteren
 • in team kunnen werken
 • goed kunnen communiceren
 • goed kunnen observeren
 • resultaatgericht zijn
 • stressbestendig zijn
 • verantwoordelijkheidszin hebben
 • willen bijleren