Men is dringend op zoek naar jou

De zorgsector schreeuwt meer dan ooit om nieuw personeel. Bij de VDAB kwamen dit jaar al bijna 13.000 vacatures binnen voor verpleegkundigen en zorgkundigen. In tegenstelling tot andere sectoren, waar de concurrentie tussen pas afgestudeerde werknemers groot is, kan je met een studie in de zorgsector dus meteen aan de slag.

Het Planbureau schat dat er in de social profit tegen 2022 ruim 50.000 jobs zullen bijkomen. Een gigantische en wellicht onmogelijke uitdaging. Het goede nieuws is dat de zorg wel steeds meer antwoorden vindt om met de toenemende personeelstekorten om te gaan.

Het aantal vacatures voor verpleeg- en zorgkundigen is in de loop van dit jaar geëxplodeerd, en dat terwijl het ook de voorbije jaren al knelpuntberoepen waren.

Vijf jaar geleden was er een erg groot tekort aan verpleegkundigen en andere professionals in de zorg. Dat is nu verminderd. Maar er blijven nog steeds flink wat vacatures openstaan.

Mannen zijn aan een opmars bezig in de zorgsector, maar globaal gezien blijft het aandeel mannelijke studenten te laag.

Vlaanderen telde nooit meer studenten verpleegkunde dan vandaag. Maar omdat de vraag naar zorg zal blijven stijden, is het belangrijk dat de volgende jaren ook voldoende studenten kiezen voor de zorg. Dat staat in het 'actieplan 3.3. Werk maken van werk in de zorg- en welzijnssector'.

Niet voor elk beroep bestaat er één specifieke opleiding. Sommige beroepen kan je uitoefenen na verschillende soorten studies. Straathoekwerker worden kan bijvoorbeeld na een studie pedagogie, maatschappelijk werk, socio-cultureel werk of gezinswetenschappen.

Een studie van de KU Leuven heeft aangetoond dat de kloof tussen vraag en aanbod in de zorgsector op dit moment min of meer gedicht is, maar dat vanaf 2020 de vraag naar zorg- en welzijnspersoneel weer serieus zal toenemen.

Vlaanderen en Brussel samen tellen 16.626 studenten in Nederlandstalige opleidingen verpleegkunde. Een absoluut record, zegt Zorgambassadeur Lon Holtzer. Ook andere zorgrichtingen trekken steeds meer studenten aan. Op de arbeidsmarkt heeft het succes van de opleiding alvast een positief effect.

Het aantal zorgkundigen in de gezondheidssector is sterk gestegen. De voorbije twee jaar kwamen er bijna 19.000 bij.Eind vorig jaar oefenden 411.549 mensen een door België erkend "gezondheidsberoep" uit, schrijft De Specialist.

Pagina's