Ontdek de sector

Ontdek de sector

Omdat je ook geen broek koopt zonder eerst te passen, kies je niet voor de sociale sector zonder eerst op ontdekking te gaan.
Er zijn verschillende manieren om meer zicht te krijgen op deze veelzijdige sector.

Voor computerfreaks

Verken eerst en vooral deze website voor info over beroepen, opleidingen en deelsectoren en doe onze de test. Bekijk de getuigenissen van beroepsbeoefenaars op onze videowall. 

Check deze sites ook eens:

als je vooral geïnteresseerd bent in zorgberoepen

en  voor een bezoek aan een virtuele zorginstelling.

Voor ontdekkingsreizigers

Ga naar buiten...en bezoek de sector!

  als je interesse hebt in een zorgjob

Bezoek ons op

Elk jaar openen organisaties uit zorg en welzijn en bedrijven uit de 'witte economie' hun deuren voor het grote publiek.

... Of bezoek de school!

Wat houdt een opleiding juist in? Welke school past het best bij jou? Om op deze en alle andere vragen een antwoord te krijgen, neem je best deel aan een infomoment of opendeurdag van een school. Geen zin om alle infomomenten af te dweilen?

Ga dan naar de Studie-informatiedagen in jouw provincie.

Voor nieuwsgierige netwerkers

Een ander leuke manier om de beroepen en de sector te leren kennen, zijn getuigenissen. Je hoort een 50tal socialprofitprofessionals aan het woord op onze videowall. Op ikgaervoor.be vind je getuigenissen uit de zorg en welzijnssector.

Of misschien ken je in je familie of vriendenkring mensen die een beroep in de sociale sector uitoefenen. Ga dan zeker en vast met al je vragen bij hen te rade.

Daarnaast kan je ook op zoek naar een vakantiejob of vrijwilligerswerk in de socialprofitsector.

 

Voor vrijwilligers

Vrijwilligerswerk is een ideale manier om de sector te leren kennen: je staat met je beide voeten in de praktijk, leert de doelgroep kennen waar je mee zou kunnen werken, je leert de organisatie kennen. Bovendien kan je zo al een netwerk uitbouwen en ben je misschien wel als eerste op de hoogte van vacatures in de organisatie. Het feit dat je vrijwilligerwerk doet is vaak een extra troef op je CV.

Organisaties die je hierin helpen zijn:

Vrijwilligerswerk in groep: 

JOKA is een organisatie die kampen organiseert waarbij jongeren hun vakantie doorbrengen in een zorgvoorziening.

Individueel vrijwilligerswerk:

Als je graag individueel vrijwilligerswerk in een zorgvoorziening wil doen, dan biedt Present vzw hier een antwoord op. Je kan ook altijd eens kijken op www.vrijwilligerswerk.be.